Chaos s webom

Ufffff

Po ročnej prevádzke došlo na zmeny…

Výber webhostingu

Teraz som si naozaj užil posledných pár týždňov. Teraz nemám na mysli iné, osobnejšie a dôležitejšie okolnosti. V súvislosti s ročným výročím web stránky som jej chcel dopriať viac miesta. Pustil som sa do pátrania, nakoľko pôvodný webhosting (Zoznam web) flexibilitou neprekvitá, jeho ponuka končí na 500MB. Odkázali ma na reálneho poskytovateľa tejto služby, teda Active24 (pôvodne servery.cz… konsolidácia trhu sa prejavuje aj tu).
Síce som s nimi nemal zlé skúsenosti, všetko chodilo ako malo a dostatočne rýchlo. Lenže sa to prejavuje aj na cene, ktorá je pri väčších kapacitách niekde mimo. Oproti tomu som našiel množstvo iných hostingov so širšou ponukou služieb (funkcií ako SSL, cron a pod.), za menej peňazí. Povedal som si, treba to vyskúšať. Skoro som skončil na pipni.cz, lenže historky o nedostatku miesta na fórach ma odradili. Okrem toho, upgrade z 500MB na 750MB by ma nevytrhlo (za rok som už na skoro 400MB a to ešte čakáme Habakuka…).
Rozhodnutie padlo na podporu slovenského podnikania. Websupport.sk. Bolo mi jasné, že idem od veľkej firmy k malým podnikateľom registrovaným niekde v malom mestečku na Slovensku: ale veď takto by to malo aj fungovať, nie? Ústretovejší prístup a teoreticky neobmedzená kapacita.

Zmena webhostingu

Www.websupport.sk – unlimited… no, teším sa.
Registrácia, platenie a pod. v pohode, mám konto!

A ide sa na to…. meníme webhosting pre doménu. Naštudoval som si pravidlá (sk-nic.sk a pod) i zistil som, že na Slovensku je síce možné robiť cez internet všetko možné (napr. internet banking tatrabanky, však áno), len nie zmeniť registrátora domény! Na to treba vypísať žiadosť a tú poslať (overenú), alebo doniesť osobne.
Zanadával som (a hneď podporil v duchu výzvu poskytovateľov internetu, že to je blbosť) a vydal sa vyplniť formulár.

Formulár F7. Vytlačil som, podpísal, odniesol. Zhodou okolností sú kancelárie v Panoráme, takže som mal pocit, že idem do svojej bývalej…
Akceptované, registrátor pridaný.

Fajn, lenže to nebolo to, čo som potreboval. Takže znova.
Formulár F5, vypýtal som z websupportu. Vytlačil, podpísal. Odniesol…

Našťastie, zmeny robia rýchlo… Zmena DNS sa prejavila do dvoch dní všade, hurá, slimaci.sk sú na novom serveri.

Ešte jedno šťastie som mal, že som prekopíroval údaje z active24.cz skôr, ako sa preregistrovala doména, lebo ich systém by ma k nim už nepustil…

Opravujem konfigurácie

Samozrejme, len okopírovať súbory by nestačilo. Keďže mám použitých niekoľko web aplikácií aj s použitím databázy, presun je komplikovanejší:

  • Okopírovať súbory
  • Vytvoriť novú databázu
  • Stiahnuť databázu a importovať ju do novej
  • Pre konfigurovať všetky aplikácie na novú databázu
    • Coppermine – vcelku v pohode
    • Poll – tiež
    • Ged view – noo, aj by to šlo, keby tam nebol PHP4.4 bug, takže pohľadáme na webe a fixneme
    • WordPress – ?? – nefunguje… Všetko som prešiel asi 20x. Nič. Fóra na podporu. Nič. Tak som sa pustil do debugovania PHP kódu. A čo som nenašiel! Coppermine plug in si ukladá ešte raz všetky prístupové nastavenia… kua, ale už to ide!
  • Ešte upraviť index.php, linky, odkazy na maily – anti spam

Chvíľu sa teším z novej stránky!

Výpadok

Murphy zákony fungujú neúprosne. Platí to aj pre web stránky. Necelý týždeň po presune stránok som dostal dva emaily od nového prevádzkovateľa.
Prvý: výpadok na hodinu kvôli upgradu – to je v pohode.
Druhý: výpadok na 24 hodín kvôli tomu, že odišli všetky disky v serveri… !! S poznámkou, že disky rieši špecializovaná firma kvôli obnove údajov.
… @#@“““!!!!@#@ … a tak …

Tretí: server je späť, disky v Prahe na oprave. Ak máte údaje, nakopírujte si ich späť.
Geniálne fakt… odišli im aj disky so zálohami. Nechápem jedno – normálni ľudia robia zálohy niekam inam, nie na ten istý server…!! A bežne aj na pásky… Čo dodať, otestoval som menšieho poskytovateľa… Lacnejší, čiže na LTO pásky neostalo.

Obnova

Vcelku mi prišlo vhod, že som mal všetky stránky stiahnuté u seba doma kvôli presunu. Totiž pri presune som aj chcel použiť FXP, ale to by ho active24 museli podporovať.
Vymyslel som si nový prístup: na diaľku som Ľubke vysvetlil ako spakovať celý web (pár tisíc súborov…) do jedného a uploadnúť na server. Všetko v pohode (z domu asi za 7 hodín).
Lenže potom som sa rozhodol, že si to rozbalím na serveri sám. Asi tri hodiny som sa potil, ako rozbaliť ZIP (no hej, to som na začiatku nedomyslel, som chcel, aby to rozbalil admin). Našiel som všetky možné scripty a manažérov, ale nič z toho. Tak som to zbalil tarom a gzipom. Paráda. Ráno po ďalších 7 hodinách to tam bolo. Pustíme script na rozbalenie. Pohoda. Lenže PHP má timeout na jeden príkaz!! A rozbaliť 380MB za menej ako 160 sekúnd… to asi ťažko.
So sklopenými ušami posielam email adminovi, aby to rozbalil. O necelú hodinku to tam mám, teším sa, posielam ešte jeden email, aby mi tam nastavil aj prístupové práva… 🙂

Konečne je to späť. Len si zopakujem časť tortúry s nastavením konfiguračných súborov, lebo tie som si tam neposlal….

a dopisujem z toho záznam…..

2 komentáre k “Chaos s webom”

  1. S pôžikom som si prečítala chaos s webom – mala som nejasnú predstavu o chaose, ale tentoraz sa ten chaos spredmetnil v „čínštine“, takže zasa raz stúpol môj obdiv k tým, čo jej rozumejú! Chvalabohu, že sa to skončilo happyendom – totiž, že môžem komunikovať so slimákovským webom.
    :-)))))))
    jm

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

%d blogerom sa páči toto: